Gallerier, kunst og kunstaktiviteter

Dra på oppdagelsesferd i Flekkefjords spennende gallerier. Her finnes noe for deg, enten du liker figurativ eller abstrakt kunst, kunsthåndverk, eller lekker fotokunst.

Flekkefjord sentrum er en skattekiste for kunstinteresserte. Her bugner det av kunstverk i alle former - skulpturer, gatekunst og ikke minst kunstverket «Rød løper». Dette verket ble laget av kunstneren Christian Sunde og gitt i gave til byen og Flekkefjords befolkning i anledning byens 175-årsjubileum i 2017, av Flekkefjord Sparebank. Bør sees om kvelden!

#finnhodet eller #hiddenheads er et prosjekt Christian Sunde startet på Instagram i 2017, men selve hodeprosjektet er langt eldre. Ute i naturen, på bygda, i tettsteder og byer - kunstneren fra Flekkefjord har plassert ut små jernhoder på hemmelige steder rundt om i Norge og i utlandet. Bli med på hodejakt!

Gallerier i Flekkefjord

Galleri Gulbrandsen

Galleri Gulbrandsen som holder til i Kirkegaten 56, tett på Rådhuset og Byggeskikksenteret, åpnet i november 2021 og er en fargeeksplosjon av de sjeldne. Akkurat slik kunstneren selv var. Hvis du er glad i farger, kunst, det eksentriske, det som er «larger than life» og langt utenfor boksen, ta turen til Galleri Gulbrandsen! Vi lover deg en fargesprakende og god opplevelse!

Galleri Imago

Galleri Imago strekker seg utover flere fagområder med maleri, fotografering, interiør, kunsthåndverk og klær under samme tak. Dette skal være et galleri hvor alle føler seg velkommen. Her kan du komme inn og bare kikke, la deg inspirere, og imponere over hvor mange flinke kunstnere som finnes. Kunsten er unik, og likeså utvalget.


Galleri Frank-rike

Frank Øverlands kunst vil garantert gi deg et smil rundt munnen, samtidig som du nok får bakoversveis innimellom eller blir litt tankefull. Her er alt fra det detaljrike og figurative, til det abstrakte. Opplev den populære bodyhang-serien, hvor kjente personer er i fokus, men også mye annet av både abstrakt og figurativ kunst. Ta med familie eller venner – det blir garantert en god opplevelse!

Galleri M

Kunstner- og musikerparet, Jack og Marit, ønsker at Galleri M skal være et sted som det går an å stikke innom for å nyte kunst sammen med musikk. – Det var litt jobb å få fraktet å få på plass flygelet vi kjøpte i Sandefjord, men nå står det klart og vi planlegger noen minikonserter i kunstlokalet, avslører Bjørkhaug. Marit har også åpent atelier hvor besøkende kan oppleve kunsten bli til!


Galleri Gulbrandsen

Han har kommet hjem – Ikke alle er klar over det, men Flekkefjord har et eget museum for kunstneren Lars Kristian Gulbrandsen, eller Tatjana som han også kalte seg. Galleri Gulbrandsen som holder til i Kirkegaten 56, tett på Rådhuset og Byggeskikksenteret, åpnet i november 2021 og er en fargeeksplosjon av de sjeldne. Akkurat slik kunstneren selv var.

Fargerik personlighet med mange fasetter – Tatjana Lars Kristian Gulbrandsen (født 26. november 1931, død 2. juli 2005) var en norsk billedkunstner som store deler av sitt aktive liv var bosatt på Hidra i Flekkefjord. Foruten å være representert i Dronning Sonjas kunstsamling, testamenterte han det meste (over 1000 arbeider) til Flekkefjord sammen med boligen Gloarbu. Han opptrådte i kvinneklær og brukte ansiktsmaling. 

Et levd liv i farger – Gulbrandsens unike sans for farger og estetikk, vises i den elegante og oppsiktsvekkende utstillingen av hans eiendeler og samlinger. Det er en fornøyelse og en stor inspirasjon å kunne vandre rundt i lokalene og ta til seg noe av det verdensmennesket Tatiana Lars Kristian Gulbrandsen representerte i både sitt liv og virke.

Samarbeid og lokalt engasjement – Galleri Gulbrandsen er basert på et samarbeid mellom Flekkefjord kommune, Flekkefjord kunstforening og Vest-Agder-Museet. Flekkefjord kunstforening har også en egen utstilling i første etasje i bygget. Her utstilles Gulbrandsens egen kunst, samt kunst av andre kunstnere i regi av Flekkefjord Kunstforening.

To utstillinger i ett – Gulbrandsen er med andre ord representert med to utstillinger. Den ene er fast, og en visualisering i bilder og gjenstander fra hans virke, hans bolig, og hans uortodokse liv. Denne utstillingen er kuratert av fylkeskommunens utstillingsarkitekt og designer Marita G. Cappelen. Den andre utstillingen varierer mellom visning av Gulbrandsens egne verker, eller verker fra kunstnere som er inspirert av ham. Flekkefjord kunstforening er en viktig samarbeidspartner og bidragsyter til Galleri Gulbrandsen. Kunstforeningen er kurator for galleriets skiftende utstilling.

Historisk bakteppe – Galleri Gulbrandsen ligger vakkert til i nordre del av Kirkegaten (nr. 56) i et fredet bygg fra 1820, som gjennom årene har gått fra å være herskapsbolig til bl.a. bank, rådhus og bibliotek, og nå som galleri for en av Norges mest originale kunstnere.

Hvis du er glad i farger, kunst, det eksentriske, det som er «larger than life» og langt utenfor boksen, ta turen til Galleri Gulbrandsen! Vi lover deg en fargesprakende og god opplevelse!

Les mer om Galleri Gulbrandsen


Galleri Imago

Et fristed for kunstnersjelene – Galleri Imago ligger midt i Flekkefjord, i Kirkegaten (13) i historiske og vakre lokaler. Fotografmester Klara Kristine Liland fra tidligere Studio Imago og driveren av Galleri Bøgwald, Hilde Husebø har her slått sammen sine tjenester, og jobber med å lage en unik og inspirerende arena – under navnet Galleri Imago. Her er det god plass for kunstnersjelene og alle som vil ha en bit av det gode liv.

Kreativitet og inspirasjon – Galleriet er en nisjehandel som strekker seg utover flere fagområder med maleri, fotografering, interiør, kunsthåndverk og klær under samme tak. Fellesnevneren er kreativitet. Begge medeiere har en kreativ bakgrunn når det gjelder arbeidsliv, og brenner for å fylle sine lokaler med inspirerende kunst.

– Visjonen vår er å skape et univers som skal stimulere sansene, bidra til opplevelse og invitere til gode samtaler, forklarer de.

Nyheter hver måned – I tillegg til kunstnere som har utstillinger gående i fra måned til måned, har galleriet eget rammeverksted. Her finnes også glasskunst, keramikk og smykkekunst.

Visuell profil – Galleri Imago har tre Instagram-kontoer, som dekker deres forskjellige områder; en for hele galleriet, en for fotograftjenester og en for kunst.

@galleriimago

@galleriimago_fotograf

@galleriimago_kunst

 

Hos Galleri Imago får du kunstgalleri, kless- og interiørbutikk og fotostudio under samme tak. Her er det plass for store og små estetikere og kunstinteresserte.

Galleri Imago skal være et galleri hvor alle føler seg velkommen. Her kan du komme inn og bare kikke, la deg inspirere, og imponere over hvor mange flinke kunstnere som finnes. Kunsten er unik, og likeså utvalget.

Følg Galleri Imago på Facebook


Galleri Frank-rike

Bodyhang – I 2017 kunne alle som fulgte Frank Øverland på Instagram og Facebook se at en glød hadde vokst frem i ham. Plutselig ble bildene av bassgitaren, motorsyklene og hverdagslivet byttet ut med unike malerier under navnet «bodyhang». Bildeserien er kjente personer og andre motiver hengende på en helt spesiell måte. Bildene fikk enorm respons, og slik startet den kunstneriske reisen. I 2019 startet Øverland sitt eget galleri – Frank-Rike.

Abstrakt og figurativ kunst – Galleriet ligger i Elvegaten 11 og er Frank Øverlands eget kunstnerrike. Frank-Rike inneholder bilder fra den populære bodyhang-serien, hvor kjente personer er i fokus, men også mye annet av både abstrakt og figurativ kunst.

Sin egen plass – I forbindelse med åpningen av galleriet, fortalte kunstneren dette til avisen Agder:

– Dette er min plass. Et galleri, et lager, en plass hvor jeg nå vil male. Stua hjemme ble så full av bilder at jeg ikke kunne invitere folk. Det var bilder overalt. Nå har jeg en egen plass for dette, min egen plass.

Med glimt i øyet – Øverland har et humoristisk syn på sin virksomhet:

– De som kjenner meg sier det må være noe helt snodig i mitt hode. Kunsten spriker i alle retninger, men jeg er glad for at jeg våger å gjøre dette – våger å vise det frem. Jeg gått ut av boksen og laget mer abstrakt kunst, som normalt ikke er min stil, men når det får applaus og kunder, da føles det utrolig, forteller han.

Det er mye forskjellig. I galleriet finner man motiver i alle varianter: en gate i Venezia, en rose, et militærhelikopter, kjente rockeartister, storbyer, det abstrakte – ja, det er kanskje litt spesielt inne i tankene til Øverland, men det er kanskje akkurat derfor han endelig våger å kalle seg kunstner.

Frank Øverlands kunst vil garantert gi deg et smil rundt munnen, samtidig som du nok får bakoversveis innimellom eller blir litt tankefull. Her er alt fra det detaljrike og figurative, til det abstrakte. Ta med familie eller venner – det blir garantert en god opplevelse!

Følg Frank Øverland på Facebook


Galleri M

Fra Nord-Norge – Kunstner- og musikerparet Jack Bjørkhaug og Marit Ananiassen fra Nord-Norge lengtet etter mer sol, varme, familie og venner i Sør-Norge. De endte opp med å finne seg hus på trivelige Feda i Kvinesdal og mars 2023 åpnet de galleri i Flekkefjord – Galleri M. Jack er musiker, og Marit er kunstner. På Galleri M, kan du innimellom oppleve en herlig kombinasjon av begge deler – kunst og musikk.

På spasertur – Galleri M ligger i Elvegaten 15, der Elvegaten møter Brogaten, midt i Flekkefjord. Lokalet fant paret på en spasertur i byen. Her stiller Marit ut sin egen kunst, samt at det er bidrag fra keramiker Anne Kirsten Hegland-Grimm. Ananiassen har deltatt på separatutstillinger og gruppeutstillinger i Nord-Norge. Det ønsker hun å gjøre her i sør også, og hun ønsker gjestekunstnere velkommen i galleriet.

Grafikk, leire og foto – Marit jobber både med maleri, grafikk, leire og foto. Kunstverkene er både abstrakte og figurative. Hun henter gjerne former fra musikk, mennesker eller naturen. Kunstneren har utforsket mange ulike teknikker og materialer og liker å jobbe med teksturer i maleriene.

Se kunsten bli til – «Jeg har også fått meg et atelier på bakrommet. Tanken er at jeg skal jobbe der når galleriet er åpent. Da kan folk få komme inn og se litt av prosessen bak kunsten. Det er flott at Flekkefjord er en by som nå har flere kunstgallerier å by på. Da blir det mer for folk å se på, og et større kunstmiljø», fastslår Ananiassen, i samtale med avisen Agder.

Kunstskole, grafisk tegning og kunstterapi – Billedkunstneren er opprinnelig fra Tromsø og har utdannelse fra kunstskolen i Lofoten, samt fire år faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag fra lærerskolen i Tromsø. Hun har i tillegg grunnfag i grafisk tegning og er utdannet kunstterapeut.

Jack Bjørkhaug er gitarist og har tidligere vært musiker på heltid. Nå er han musiker på deltid, aktiv i galleriet og jobber seg inn i det lokale musikkmiljøet. Han er med i bandet «The Glædis».

Kunstner- og musikerparet, Jack og Marit, ønsker at Galleri M skal være et sted som det går an å stikke innom for å nyte kunst sammen med musikk. – Det var litt jobb å få fraktet å få på plass flygelet vi kjøpte i Sandefjord, men nå står det klart og vi planlegger noen minikonserter i kunstlokalet, avslører Bjørkhaug.

Følg Galleri M på Facebook

Kunst i byen

Rød løper

Flekkefjords historie servert på et fat – Kunstverket «Rød løper», ble laget av kunstneren Christian Sunde og gitt i gave til byen til Flekkefjords befolkning i anledning byens 175-årsjubileum i 2017, av Flekkefjord Sparebank.

Et stilrent og vakkert møtepunkt – Plassert på Tollbodplassen ved Tollbodbrygga, mellom kulturhuset Spira og vannkanten, løfter «Rød løper» opp bybildet. Her kan du følge byens historie, og alt er innpakket i en utsøkt estetikk og et rent symbolspråk.

Ordfører i Flekkefjord i 2017, Jan Sigbjørnsen, beskrev verket slik: «Christian Sunde har lykkes med å lage et identitetsskapende kunstverk som får mennesker til å treffes, snakke sammen og til å bli kjent med hendelser i Flekkefjords historie på en ny måte. Jeg vil med dette rette en stor takk, først og fremst til kunstneren selv for kunstverket og til Flekkefjord Sparebank for gaven, og samtidig til politikerne som med sine vedtak har bidratt til at også plassen foran kultursenteret nå har fått en formidabel ansiktsløftning. Området fremstår i dag som en flott møteplass.»

Gavmild støttespiller – Flekkefjord Sparebank har igjen tatt på seg spanderbuksene. Gaven er storslått og føyer seg inn i rekken av tidligere gaver. Bryggeanlegget på Torsøyene var som kjent bankens gave i anledning byens 150 års jubileum, og er blitt utrolig godt mottatt av både byens befolkning og besøkende.

Historien om en handelsby – Ordfører Sigbjørnsen fortsetter: «Vi feirer altså 175 år i år, men hva er det egentlig vi feirer? Hans majestet Carl Johan vedtok i kongelig proposisjon våren 1842 at ladestedet Flekkefjord gjøres til en kjøpstad. Forslaget ble vedtatt i Odelstinget og Lagtinget før kongen kunne sanksjonere loven 8. august i 1842. «Ladestedet Flekkefjord i Lister fogderi, Lister og Mandals Amt skal efter de Grændser, som for Samme af kongen bestemmes, herefter være kjøbstad, og som saadan underkastet de almindelige Regler, som Kjøbsteder ere eller vorde foreskrevne.» Flekkefjord var med dette blitt en by.»

Hvis du vil lære mer om Flekkefjords spennende historie, samtidig som du nyter havutsikten og tar en liten pustepause, er Rød Løper ved Spira, plassen å være.

Les mer om Rød løper og Flekkefjords historie: https://www.1842.no/roedloeper/

Kunst i naturen

Hodejakt

Bli med på hodejakt! En farsott har herjet over deler av Norge i en årrekke, ute i naturen, på bygda, i tettsteder og byer - og på Instagram under hashtaggen #finnhodet. Kunstneren Christian Sunde fra Flekkefjord har plassert ut små jernhoder på hemmelige steder, både i Norge og i utlandet.

Pandemi og turer – Under pandemien tok det helt av! 2020, året vi måtte være sammen på avstand, holde oss hjemme og delta på en lang og krevende dugnad. Mange oppdaget i denne perioden nærområdene sine, med nye øyne. Jernhodene står som et symbol på samarbeid og samhold gjennom dette spesielle året. Steder som knytter oss sammen Selve målet med jernhodene er å få oss til å glede oss over omgivelsene våre, enten vi er unge, gamle, sofagriser, bevegelseshemmede eller friskuser. Vi finner hodene i hele kommunen fra nord til sør og øst til vest. By, bygd, fjord, fjell og øy er alle representert. Noen hoder er plassert på kjente og kjære steder, andre der de færreste har vært før. Mange er også plassert ved gamle ferdselsveier, nettopp fordi de knytter oss sammen.

Tilgjengelig for alle – Alle jernhodene er gjemt på trygge steder, slik at ingen skal komme til skade under letingen. Hodene har forskjellig vanskelighetsgrad, og man behøver ikke være ivrig turgåer for å dra ut på leting. Bare i bykjernen i Flekkefjord kan man finne i overkant av 20 jernhoder.

Et hode per barn i 2020 – Det er nøyaktig 107 jernhoder gjemt rundt i Flekkefjord kommune (per 2020), ett for hvert barn født i Flekkefjord kommune i koronaåret 2020. Selve materialet jern er også viktig – det er bestandig og sterkt. Rusten minner oss om tiden som går, uten at vi glemmer.

#finnhodet eller #hiddenheads – #finnhodet er et prosjekt Christian Sunde startet på Instagram i 2017, men selve hodeprosjektet er langt eldre, forteller kunstneren:

«Det første hodet satte jeg opp for lenge, lenge siden, og etter hvert har det blitt mange av dem både i Norge og rundt omkring i verden. Det er bare en brøkdel som er dokumentert i prosjektet #finnhodet, men det dukker stadig opp nye tilskudd».

Sjekk @christiansunde.kunst på Instagram, der finner du hint om hvor du må lete hvis du har lyst til å være med på hodejakt. Hvis du finner et hode på din vei så tag det gjerne med #finnhodet eller engelsk #HiddenHeads. God hodejakt!

 

Les mer om kunstneren og hodejakten her: https://christiansunde.no/finnhodet

Les mer om hodejakt i Flekkefjord her: https://www.1842.no/jernhoder/